Glitter och glamour när Liberala Kvinnor i Göteborg firade 100 år

Liberala Kvinnor i Göteborg har nu fyllt 100 år och firades förra veckan med en jubileumsfest. Dagen till ära bjöd Göteborg på en frisk och solig vårdag och gästerna serverades välkomstdrink i form av bubbel i den lilla trädgården utanför Drottning Kristinas Jaktslott, eller ”Otterhällans pärla” som det lilla 1600-talshuset också kallas. En anrik inramning till en anrik 100-åring.

NU1

Efter att Maria Nilsson hälsat välkomna med en skål och en stunds mingel samlades skaran för ett anförande av Kerstin Keen, om året då allt började – 1915. Med stor inlevelse berättade hon om bildandet av Föreningen Frisinnade Kvinnor, den första ordföranden Anna Stina Alkman och dåtidens Sverige och Göteborg. Gästerna fingrade nyfiket på medhavda kopior av handskrivna protokoll och revisionsberättelse med omslutning på ett par hundra kronor. De feministiska frågorna då var av helt annan karaktär än de är i dag, vi påmindes om att kvinnor saknade rösträtt och att den gifta kvinnan skulle fortsätta stå under sin mans förmyndarskap i många år ännu.

NU3

NU2

Anförandet avbröts en kort stund för en hälsning och en skål från Birgitta Ohlsson, som tyvärr varit tvungen att ställa in sitt planerade deltagande och tal på grund av sjukdom. Birgitta syntes och hördes via Facetime när hon höjde ett glas för Göteborgsföreningen (innehållandes något grönt och säkerligen nyttigt) iklädd en lila sjal stickad av Helene Odenjung och skickade med de bevingade orden: ”Matcha er historia, led er samtid, förtjäna er framtid” till alla medlemmar och den nya styrelse som valberedningen föreslagit för kommande årsmöte.

NU4

Efter snittar och ännu en stunds mingel var det dags för en till programpunkt, nämligen intervjuer av Maria Nilsson med tre tidigare ordföranden för LK Göteborg. Ingrid Sjöstrand berättade bland annat om att prostitutionen var en stor fråga på hennes tid och att de då också drev frågan om avfasningar i trottoarkanterna för att underlätta för dem med funktionshinder. Harriett Andreasson var ordförande på 90-talet och beskrev sin känsla av partiets syn på Liberala Kvinnor under hennes tid med orden ”knyppla ni gärna” och att det alltid varit en kamp att lyfta de feministiska frågorna, ibland en otacksam sådan. Hon skickade med dagens styrelse rådet att fokusera på några brinnande frågor för att bättre synas. Helena Holmberg var ordförande 2007-2011 och var med och inrättade Årets Liberala Kvinna som syftar till att lyfta någon som gör en extraordinär insats för jämställdhet. Hon har alltid varit engagerad i vården och lyfte bland annat prestationsfinansiering i förlossningsvården som en av många viktiga konkreta frågor under rubriken makt och kontroll över den egna kroppen och hon känner även starkt för det internationella perspektivet i Liberala Kvinnors arbete – bortgifte av barn, obefintlig förlossningsvård och mycket annat. Holmberg menade att det finns olika slags hjältar, men att alla är hjältar som orkar stå emot de mothugg en får ”när en vågar göra annat än att smälta in i väggen”. Hon avslutade med att pojkars läsning och utbildning fortfarande är en brinnande fråga.

NU7

Bland gästerna syntes både kända och mindre kända folkpartister, gamla som unga och damer och herrar från olika västsvenska hörn. Eva Flyborg pratade en stund såväl om sin mors arbete inom Liberala Kvinnor som om sin nysläppta platta, Gabriella Toftered som är ny medlem lyfte vikten av att ta tillbaka ordet ”feminist” och Anna Lantz var på sin första träff med Liberala Kvinnor och funderade på om också Folkpartiet kunde vara något för henne. Distriktet Norra Älvsborg kom med blommor och en gäst hade till och med specialsytt en lila paljett-dress för att bäst matcha temat ”glitter och glamour” med LK: s färger, vilket hon gjorde med bravur.

NU6

Historia och framtid sammanlänkades slutligen när Maria Nilsson presenterade valberedningens förslag på ny ordförande i Anna-Karin Wyndhamn, som bland mycket annat också jobbat med utbildning av genuspedagoger vid Göteborgs Universitet. Kvällen avslutades med en gemensam applåd för festkommittén och en känsla av pepp och gemenskap inför fortsatt arbete i liberal feministisk anda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s